
Doktora Tezi Bilimsel AraÅŸtırma Süreçleri
Kaynak-Notlar
Hatice Kübra Uygur, 'Kutsal Mekan BaÄŸlamında Gündelik Hayatın Ä°zinde Mekanın DönüÅŸümü: Mardin Süryani Kilise ve Manastırları', Uluslararası Halkbilimi AraÅŸtırmaları Dergisi 3/4 (Mayıs 2020), 130-146.
Tez BaÅŸlığı: Kutsal Mekanların Atmosferlerinin DönüÅŸümü: Kabe ve Çevresinin DönüÅŸümünün Ä°ncelenmesi
Tez çalışması kapsamında, bilimsel araÅŸtırma sürecinde ilk aÅŸama olarak konuyla alakalı 3 farklı doktora tezi incelenecek ve çıkarımlar yapılacaktır. Tez konusunun sorununu çözmenin amaçlandığı bu bölümde giriÅŸ, özet, konu açılımı ve sonuç kısımlarından çıkarılacak sonuçlar tarafımdan yorumlanacaktır. Bu incelemelerin tez konusunun ve sorununun tartışılması aÅŸamasında katkı sunması beklenmektedir.
1. Doktora Tezinden ÜretilmiÅŸ Yayın - Sosyal Bilimler : Kutsal Mekan BaÄŸlamında Gündelik Hayatın Ä°zinde Mekanın DönüÅŸümü: Mardin Süryani Kilise ve Manastırları
Seminer BaÅŸlığı: Kutsal Mekanların Atmosferlerinin DönüÅŸümünün Algısal Deneyim Analizleri Yöntemiyle Ä°ncelenmesi
Özet: Bu tez kapsamında mekan kavramının tanımından baÅŸlanarak kavramsal bir altlık oluÅŸturulacak ve kutsal mekan baÄŸlamında konu irdelenecektir. Konu Mardin'in çok kültürlü ve dinli ortamında, kutsal mekanlarda zamanla meydana gelen dönüÅŸümlerle örneklendirilecektir.
Anahtar Kelimeler: Mardin, Süryani, Kutsal mekan, Kilise, Manastır, DönüÅŸüm
Tez çalışmasının temel dayanak noktalarından birisi mekan ve kimlik iliÅŸkisini kutsal mekan, kimlik, toplumsal hafıza, aidiyet temeline dayandırmaktır.
Kutsal mekanın özelde kiÅŸiye, genelde topluma hissettirdiÄŸi aidiyet ve güven duygusunun mekanın dönüÅŸümü (atmosferinin mekanın dönüÅŸümüne etkisi) ile uÄŸradığı sekte ve topluma yansımaları (benim tezimde - mekana yansımaları) bu makalede analiz edilecektir. Mekan sorunu, soyut olandan somut olana doÄŸru dönüÅŸüm örnekleriyle incelenecektir. Mardin Süryanilerinin kutsal mekanları üzerinden yaÅŸanan mekan-kimlik etkileÅŸiminin yansımaları ve mekanın dönüÅŸümleri aktarılacaktır.
1. Mekan: Arapça kökene sahip 'mekan' kelimesinin sözlükteki karşılığı 'kevn' yani var oluÅŸtur. Kevn kelimesi, 'olmak, meydana gelmek, sonradan olmak, zamansız ve devamlı olmak, belli bir ÅŸekle girmek ve varlık' gibi anlamlara gelmektedir.
Giddens mekanı, en iyi biçimde coÄŸrafi olarak konumlandırılmış, toplumsal eylemin fiziksel ortamı fikri ile kavramsallaÅŸtırır (BaÄŸlı, 2010:157). Mekan, içi boÅŸ bir geometrik veya coÄŸrafi alan olmayıp, temsil eylemine referansla kavranabilecek bir 'olay mekanı' dır. Böylece mekan içinde vuku bulan eylem ve olay nedeniyle dışarıdan tanınabilir, fark edilebilir ve ÅŸiar haline gelebilir (Tatar,2017:17). (mekanın algısal deneyiminin mekan atmosfer dönüÅŸümüne etkisi) Her mekan kendi tarihine ve hafızasına sahiptir.
Kutsal mekan - profan mekan tanımlamasındaki belirsizlik üçüncü bir kurgusal mekan tanımına neden olmaktadır. Bu tanım, tecrübeden yoksun, salt bir anlatıya dönüÅŸmektedir.
Mekanın kavram tanımı sonrasında kutsal ile ilişkisinin kurulması konunun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Çalışmanın temel felsefesinde yatan mekanın varlığı, kutsiyetin ve anlatının sürekliliÄŸini saÄŸlayan alana ev sahipliÄŸi yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu temel üzerine kurulan kurgu, mekanın varlığı, ona atfedilen kutsiyet ve devamında mekanın dönüÅŸümü ise çalışmanın problemidir. (çalışmada belirtilen PROBLEM TANIMI)
2.Kutsal Mekan: Kutsal mekanlar, Boesch'un inÅŸacı kimlik kuramına göre 'iÅŸaretlerle yüklü, kimlik mekanları' dır (Boesch, 1986;akt. Bilgin.2013:99). Günümüzde gündelik yaÅŸam içinde kutsal mekan, simgeselliÄŸin yanı sıra kazandığı yeni anlam ve dönüÅŸümlerle varlığını sürdürmektedir. Kutsal olan mekandan söz edebilmek için 'mukaddes' olanı tanımlamak gerekirse etimolojik olarak Arapça 'kuds' köküne dayanan kutsal kavramı, temizlik, paklık anlamlarını içerir. Durkheim'a göre kutsal olmayan hiçbir ÅŸey yoktur. Hemen her ÅŸey bir kutsallık barındırır. 'Bir ritüel kutsallığa sahip olabilir. Gerçekte ise belli bir dereceye kadar da olsa kutsallık içermeyen hiçbir ritüel yoktur.' (Durkheim,2005:56)
2.1. Kutsal Mekanın DönüÅŸümü: Mekan, yaÅŸayan, üreten, dönüÅŸen bir alandır. Bir grubun belirli bir mekanda yerleÅŸmesi, bu mekanı yaÅŸam alanı olarak görmesini tanımlar. Mardin ve Süryanilere ait kutsal mekanlar söz konusu olunca mekanı sadece kutsal deÄŸil tarihsel ve kimliksel olarak ta deÄŸerlendirmek mümkündür. Yörede bulunan Süryanilere ait kutsal mekanlar, tarihsel yönleri ile de 'bellek mekanları' dır. Bellek mekanlarının yaÅŸadığı dönüÅŸümler, yıkımlar, bu mekana ait belleÄŸin, kültürün, kimliÄŸin kısacası mekanın kendisinde barındırdığı anlamların sekteye uÄŸramasına neden olmaktadır. Süryanilerin toplumsal iliÅŸkilerini düzenleyen ve mevcut yapıyı koruyan mekanlar kiliseler ve manastırlardır. Bu süreçte aktif rol alan kutsal mekan böylece diyalektik bir boyut kazanmıştır. Kutsal mekan diye anlaşılan yerin ayırt edici vasfı, kutsalın aynı anda hem çok yakın, hem çok uzak oluÅŸuna dair bilince yol açan bir temsilin varlığı ve bu temsili oluÅŸturan sonsuz denilecek perspektifler arasındaki pasaj durumudur (Tatar,2017:21). Bu nedenle tek bir tanım yapmak mümkün deÄŸildir. Kimi toplumlar kendi kimliklerini özellikle kutsal mekan üzerinden üretirler. Üretilen mekan, toplumsal baÄŸları kuvvetlendirir. Böylece kutsal mekanlar, toplum olma bilincinin, ortak bir deÄŸere sahip olma vurgusunun yapıldığı bellek koruyucu mekanlara dönüÅŸürler.
Çalışmada mekanın sadece fiziksel deÄŸil metaforik dönüÅŸümünden de bahsedilmektedir. Herhangi bir mekanın kutsallığı orada olaÄŸanüstünün tezahürü ile gerçekleÅŸir. Kendisi gerçek olarak var olan kutsal mekan ile onu çevreleyen, geri kalan tüm mekanlar arasında türdeÅŸ olmama, farklılık arz etme durumu, kutsalın tecellisiyle ortaya çıkan zıtlıktan doÄŸmaktadır. (kutsal - profan ayrımı) Ä°nancı refere edildiÄŸi kutsal mekanlarda 'sembolik olarak belirlenen tüm yapılar gerçekte kainatın topyekün kutsal oluÅŸuna referansta bulunan mikro-kozmos' (Tatar, 2017:9) yapılar olarak ayakta kalmaktadır.
2.2. Mardin Süryanilerinin Kutsal Mekanları:
2.3. Kutsal Mekanların - Kutsal KiÅŸilerin DönüÅŸümü: Mabetlerin dönüÅŸümlerinin mekan üzerinden izini sürmek, bu mekanlarda deÄŸiÅŸen dönüÅŸen kimlik ve kültürel farklılaÅŸmalara, yapısal deÄŸiÅŸimlere daha yakından bakmayı gerektirmektedir. Kutsal mekanların yaÅŸadığı dönüÅŸümler toplumsal yapıdaki sosyolojik, demografik, etnik ve dinsel deÄŸiÅŸimlerin (tez kapsamında mekansal deÄŸiÅŸimler ele alınacaktır.) izlerini de sürmeyi saÄŸlamaktadır.
Bu kısımda kutsal kiÅŸilerin yer aldığı kutsal anlatılardan ve mitlerden bahsedilmiÅŸtir. Kült inançların dönüÅŸümü Süryaniler üzerinden ele alınmıştır. Kutsal mekanın gündelik hayatta yaÅŸadığı dönüÅŸümün somut göstergeleri olarak mekansal dönüÅŸümler örneklenecektir. Özetle ibadethaneler, toplum hayatında sadece sembolik anlamları deÄŸil mekanın mecburi deÄŸiÅŸimi ve dönüÅŸümü ile kazandıkları yeni anlamlar ile var olmuÅŸlardır. Tarih boyunca kompleks olan kiliseler; cami, müze, hastane gibi farklı amaçlarla dönüÅŸtürülerek kullanılmıştır. Yörede yaÅŸanan bir diÄŸer deÄŸiÅŸim ise zaman içinde cemaati azalan manastır ve kiliselerin harabeye dönüp yıkılmasıdır.
SONUÇ:
KimliÄŸin inÅŸasında, gündelik hayatın sürdürülmesinde din, önemli bir merkezde yer aldığından geleneÄŸin aktarılması ve yaÅŸatılmasına kutsal mekanlar zemin hazırlamaktadır. Dini mekanların ibadethane olması dışında yüklendiÄŸi yeni anlamlar, mekanın iÅŸlevselliÄŸini de ortaya çıkarmaktadır. Süryanilik açısından bakılırsa etnik ve dini açıdan birleÅŸtirici bir güce sahiptir. Son dönemlerde cemaatin yöreden göçü yüzünden cemaati olmayan manastır ve kiliseler kapanmaya ya da dönüÅŸmeye baÅŸlamıştır. Böylece gelenek ve kültür de kendini yeniden dönüÅŸtürüp üretmiÅŸtir. Bu çalışmada mekanın kolektif bellekteki sürekliliÄŸi dikkate alınarak kutsal mekanın yaÅŸadığı dönüÅŸümler, yapıların yeni kurgularıyla kazandığı anlamlar üzerinden deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Mekansal dönüÅŸümlerin dine, etnik ve kültürel kimliÄŸe, toplumsal belleÄŸe etkilerini mekan üzerinden yeniden okumak, bu dönüÅŸümleri deÄŸerlendirmeyi gerekli kılmıştır.
​
Mavi notlar: tez içeriÄŸi, notlar
siyah notlar: tezde önemli görülenler, temel dayanak noktaları
kırmızı notlar: benim tezime katkı saÄŸlayacak çıkarımlar, ortak kavram ve notlar
sarı notlar ise üzerine düÅŸünülmesi, araÅŸtırılması gerekenlerden oluÅŸur.
BAÄžLI, Mazhar.(2010).'Mekan ve Medeniyet iliÅŸkisi baÄŸlamında birlikte yaÅŸama alanları',s.155-163,Türkiye'de Birlikte YaÅŸama Kültürü ve Mardin ÖrneÄŸi Sempozyumu',(2-3.10.2009),Mardin.
BÄ°LGÄ°N, Nuri.(2013).Tarih ve Kolektif Bellek, Ä°stanbul:BaÄŸlam.
TATAR, Burhanettin.(2017). 'Kutsal Mekan: Fenomenolojik Bir Analiz', Milel ve Nihal,14(2),2017, doi:10.17131/milel.377607.
DURKHEIM,Emile.(2005).'Dini Hayatın Ä°lkel Biçimleri, (çev.F.Aydın), Ä°stanbul: Ataç).



2. Doktora Tezi - Sosyal Bilimler: Rudolf Otto'da Din, Kutsallık ve Mistik Tecrübe (KUTSALIN ANLAMINA ODAKLANILMIÅž)
Özet: Bu tezin amacı, din felsefecisi, dinler tarihçisi ve fenomenolog Rudolf Otto'nun din, kutsal ve mistik tecrübeyle ilgili fikirlerini ortaya koymaktır. Kutsalın rasyonel ve irrasyonel yönlerini ön plana çıkaran Otto, deÄŸiÅŸik dinlerde kutsalı, ayrı ayrı tecrübe edilen olarak gördüÄŸünden genel din kavramının evrenselleÅŸmesinde katkısı fazladır.
Anahtar Kelimeler: Din, mistik tecrübe, numinous, Kutsal, titretici gizem, tamamen baÅŸka
Ä°nsan büyüleyici bir gerçeklikle karşılaÅŸtığında kendinden geçer, Otto buna 'kutsal karşılaÅŸma - sır' adını kullanır. Çalışma giriÅŸ, iki bölüm ve sonuçtan oluÅŸmaktadır. GiriÅŸ bölümünde Otto'nun hayatını, eserlerini ve eserlerine kaynaklık eden bazı düÅŸünürleri ele almaktadır. Birinci bölümde, din, dinsel tecrübe ve kutsalın anlamları incelenmiÅŸ ve Otto'nun kutsalın tecrübesine yönelik fikirleri ele alınmaktadır. Ä°kinci bölümde ise numinous tecrübe ile mistik tecrübe iliÅŸkisini ve her iki tecrübenin de nihai hedef olarak gördüÄŸü kurtuluÅŸu lütuf ve kefaretle iliÅŸkilendirerek incelenmiÅŸtir.
GiriÅŸ: Otto'nun Hayatı ve Falsefesinin BeslendiÄŸi Kaynaklar: Otto, Almanya'da bir dönem natüralizme (doÄŸalcılık) karşı spiritüalizmi (ruhçuluk) savunmuÅŸtur. Otto'yu diÄŸerlerinden ayıran, din hakkındaki görüÅŸlerinin mantık-mantık ötesi ve kutsal-akıl almaz olarak iki farklı koldan anlatmaya çalışmasıdır. Martin Luther'den de etkilenmiÅŸtir.
akıl almaz - numinous - tamamen başka (Otto'nun kutsal tanımları)
1.Otto'da Din ve Kutsalın Anlamı: Din terimi Latince 'religio' kökünden gelmekte olup, Roma döneminde 'kutsal örf' ya da 'baÄŸlılık' anlamlarında kullanılmıştır. William James dini, bireyin yalnız kaldığında ilahi olarak algıladığı her ÅŸeyle yaÅŸadığı his, davranış ve tecrübeler yoluyla kurduÄŸu iliÅŸki olarak tarif etmektedir. Emile Durkheim'a göre de din yani kutsal, profandan ayrılmış, yasaklanmış ÅŸeylerle ilgili inanç ve uygulamalara dayalı bir sistemdir. Durkheim'a göre din, doÄŸaüstüyle ilgilidir ve doÄŸaüstü kavramıyla duyularımızın dışında ve doÄŸal olmayan her ÅŸey kast edilir. William E.Paden'e göre din, bakış açısal bir olgudur. Dinlerin oluÅŸum ve geliÅŸiminde ise 'tecrübe' nin büyük bir yeri vardır. Din, kutsalı yani insanüstü anlamı taşıyan nesneleri tecrübe etme yollarıyla ilgili bir sistemdir. Kutsal, bütün zaman ve mekanlarda tüm insanların dokunulmaz kabul ederek saygı gösterdikleri ÅŸeylerdir. Aynı zamanda kutsal, insanların kendisiyle karşılaÅŸmış olduklarını hissettikleri bir güçtür. Bu güç, baÅŸka bir biçimde gerçek kutsal ve sır olarak tecrübe edilen bir güçtür. Bu bakımdan tecrübe, kiÅŸinin yaÅŸadığı ve farkında olduÄŸu durumu ifade eder. KiÅŸi tecrübelerinden biri olan dini tecrübe ise, diÄŸerlerinden farklı olarak tabiatüstü varlığın algılanması, onunla iliÅŸkiye geçilmesi ve onun bilgisine götürülecek ÅŸeylerin tecrübe edilmesidir. Dini tecrübe, genel karakteri itibariyle mantık yoluyla ya da nazari olarak öÄŸrenilebilecek bir tecrübe deÄŸildir. Bu tecrübe ancak yaÅŸanılarak öÄŸrenilir VE KİŞİYE ÖZEL BÄ°R TECRÜBEDÄ°R. (DENEYÄ°M) Dini tecrübenin konusu kutsal ya da ilahi kudrettir. Gordon W. Alport, dini uyanışın 3 temel formundan bahseder. Ä°lki 'kesin kriz' ya da 'dönüÅŸüm tecrübesi' - kendi dini uyanışlarını anlatan kolej öÄŸrencileri, ikincisi 'duygusal motivasyon' ve sonuncusu 'etkin bir olay faktörü olmadığı' nı belirten gruplar. Her dini tecrübe bir tarihi baÄŸlam içinde ifade edilir. Rudolf Otto, dinin belirleyici karakterini, esrarlı oluÅŸunda arar. Din, tamamen 'kendine has' ve baÅŸka ÅŸeye indirgenemeyen ve ancak yaratılmışlık, sır, baÅŸkalık, korku, haÅŸyet, enerji, zorunluluk ve hayranlık gibi duyguların birleÅŸiminde kendini dışa vurur. Tecrübe ise kendinde mutlak bir deÄŸere sahip bir nitelik olarak bu sistem içinde kendini gösterir. Otto, dinin tarihsel geliÅŸimini etkileyen 3 faktörden bahseder:
1. Kişinin inanma eğilimi ve uyarıcının varlığı
2. Kutsalın tarih içindeki deÄŸiÅŸimi ve sonucunda insanların dini tecrübe deÄŸiÅŸimlerinin körü körüne onaylamaları
3. Bu iki faktör temelinde din takipçilerinin 'Kutsal' ı bilmesi, anlaması ve arzulamasıdır.
Dini bilinç (biliÅŸ - çaba - duygu) = Tecrübe = Deneyim
2. Kutsal Fikri: Latince'de kutsal kavramının içeriÄŸi tanrıların alanına ait olanla sınırlandırılmıştır. 'Sacer' kelimesi, tanrısal alana ait olan anlamına gelmektedir. Bunun dışında kalan dünyevi alan dindışıdır yani 'profanus' dur. Bu durumda sacer ile profanus birbirine zıt iki kavramdır. Kutsal anlamında kullanılan diÄŸer kelime 'holy' dir. Germenik kökenli olan holy nin kullanımı:
-
İlahi olanın sıfatlarının kesin olarak kutsal olması
-
İlahi olanla ilgilerinden dolayı nesnelerin kutsal olması
-
Ä°lahinin beklentisine uygun eylemler ve insan sıfatlarının kutsal olması ÅŸeklinde 3 kategoriye bölünmüÅŸtür.
​Eliade'nin kutsaldan anladığı dindışının zıddıdır. Kutsalın ortaya çıkışıyla kendini gösterme biçimini Eliade, 'kutsalın tezahürü' - hiyerofani olarak adlandırır. Kutsal araÅŸtırmasının sahası, dindar insanın dini yaÅŸantısı ve tecrübesidir. Kutsalın tezahüründe mevcut olan diyalektiÄŸin esası aynıdır. Kutsal, kendisinden baÅŸka bir ÅŸey aracılığıyla ortaya konur; nesneler, mitler ya da simgeler aracılığıyla tezahür edebilir ama asla kendini olduÄŸu gibi, doÄŸrudan ortaya koymaz. Bir kere kutsallaÅŸan bir mekanın bu özelliÄŸini kaybetmesi zayıf bir ihtimaldir. Kutsal yerler, bir kültürden diÄŸerine ya da bir dinden baÅŸkasına aktarılabilir. (DÖNÜÅžÜM)
Otto, etik ve teolojik kullanımlarından farklılaÅŸtırmak için kutsal yerine 'numinous' u koyar ve bu kavramla beÅŸeri tecrübenin irrasyonel, dile getirilemez boyutunu ifade etmeye çalışır.
3. Kutsalın Tezahürü ve Ä°fade Edilme Vasıtaları:
SONUÇ:
Çalışma kapsamında ana konu olarak, Otto'nun kutsalın tecrübesinden ne anladığı anlatılmaya çalışılmıştır. AraÅŸtırmada temel kaynak olarak yararlanılan 'the idea of the holy' kitabında kutsal fikrinin kaynağını incelemeye çalışmış, kulluk hissi diye adlandırdığı bir hisle insanın kutsalı tecrübe edebileceÄŸini ortaya koymuÅŸtur. Otto, kutsalı tasvir ederken bilinçdışının bilince akışını ya da bilinci yarıp geçiÅŸini tasvir etmektedir. Açıkça ruhun derinliklerinden gelen coÅŸkudan bahsetmektedir. Ruhun kutsaldan profana dönmesi ise tamamen rasyonel bir durum olarak ele alınmaktadır. Otto'ya göre dinin kaynağı insanın kalbidir ve köklerini insan düÅŸüncesinden almıştır.
Çalışma Otto'nun felsefesinin Almanya'nın çok ötesine geçtiÄŸini ve DoÄŸu ile Batının bir sentezi olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Sadece kendi gelenekleri arasına sıkışmayıp birçok kültürü incelemiÅŸtir. Otto, kutsal(holy), numen, tamamen baÅŸka, a priori, rasyonel, irrasyonel, kulluk hissi gibi kavramlarla din felsefesine katkı saÄŸlamıştır.
​
Kalın, Fetullah. Rudolf Otto'da Din, Kutsallık ve Mistik Tecrübe. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2012.



3. Doktora Tezi - Sosyal Bilimler: Kuran'a Göre Kutsal ve Kutsallık (KUTSALIN ANLAMINA VE KUTSAL MEKAN ÖRNEKLERÄ°NE ODAKLANILMIÅž)
Özet: Kutsal, dinlerde eksen kavramlardan birisidir. Ana hatlarıyla Dinler tarihçilerinin tasnif ettikleri ÅŸekliyle kutsal, zaman, mekan ve ÅŸahıs boyutlarıyla ele alınmış, kavramın ilgili olduÄŸu diÄŸer boyutlar konunun dağılmaması için tasnifin dışında tutulmuÅŸtur. Kuran'da kutsal, kavramsal çerçevede sunulmaya çalışılmış, kutsalın Kuran'da nasıl ifade edildiÄŸi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kutsal, dini hayatın veya dini tecrübenin vazgeçilmez bir boyutu olarak tezahür etmektedir. Birçok dinde insanlar tarafından kutsal kabul edilen zaman, mekan, nesne vb. varlıkların olması, onlara saygı duyulması, hürmet edilerek dokunulmaz kılınması bu deneyimin evrensel yönleridir. Dinlerin bunları ifade ediÅŸ biçimi toplumdan topluma, kültürden kültüre deÄŸiÅŸebilmektedir. Kutsal'ın kaynağı Kuran'a göre Allah'tır.
Çalışma bir giriÅŸ ve dört bölümden oluÅŸmaktadır.
1. Kutsal kavramı ve kutsallık anlayışları
2. Kuran'a göre kutsal ve kutsallıkla ilgili kavram, ÅŸahıs ve diÄŸer kutsallık alanları
3. Kutsal Zaman
4. Kutsal Mekan
Ä°slam'da kutsallık anlayışı adeta iki zıt kutup anlayış üzerine bina edilmiÅŸtir. Bunlardan ilki, kutsallığı Allah'ın dışında hiçbir varlığa isnad etmeyen anlayış; ikincisi ise alemi Allah'ın bir tecellisi olarak gören ve kutsalı geniÅŸ bir alana yayan anlayıştır.
Anahtar Kelimeler: Kutsal, kutsallık, haram, bereket, zeytun, Kudüs.......
AraÅŸtırmanın Amacı: Kutsal ve kutsallık atfına Kuran'ın bakış açısıyla bakmak.
AraÅŸtırmanın Yöntemi: Kutsal kavramı birçok disiplini ilgilendiren bir kavramdır. Bu çalışmada dinler tarihi disiplinini ilgilendiren boyutuyla bu bilim dalında sıklıkla kullanılan deskriptif yönteme, tasviri yönteme baÅŸvurulmuÅŸtur. Ä°htiyaç duyulduÄŸu oranda vakanın genel ve özel tasviri yapılmıştır. Konu, tefsir ilmini de ilgilendirdiÄŸinden yorum metodundan da istifade edilmiÅŸtir. Konunun fenomenoloji ile ilgisi bulunduÄŸundan bazı kısımlarda fenomenolojik yönteme de baÅŸvurulmuÅŸtur. Dinler tarihinde kullanılan karşılaÅŸtırmalı yöntemlerden de yararlanılmıştır. Konunun tarihi kökenine inilen kısımlarda tarihi metod kullanılmıştır.
Kutsal ve kutsallıkla ilgili kavramların izah edilmesinde TDV Ä°slam Ansiklopedisinden yararlanılmıştır. Kutsal kavramı ile ilgili olarak Mircea Eliade'ın Kutsal ve Dindışı, Ä°mgeler Simgeler, Dinsel Ä°nançlar ve DüÅŸünceler Tarihi adlı eserleri önemli yer tutmaktadır.
1. Kutsal Kavramı ve Kutsallık Anlayışı: Kutsal kelimesinin kökü olan 'kut', Türkçe'de 'talih, bereket, uÄŸur, hayır, mübareklik, mutluluk, saadet, devlet, baht' gibi anlamlara gelir. Kutsal ise 'tapınılacak veya yolunda can verilecek derecede sevilen, kudsi, mukaddes, bozulmaması, dokunulmaması, karşı çıkılmaması gereken, üstüne titrenilen, Tanrı'ya adanmış olan, Tanrısal olan' anlamlarına gelir. Sözlük anlamı bu ÅŸekilde olan kutsalın terim anlamı ise;
-
tamamen farklı bir ÅŸeyin, bizim dünyamıza ait olmayan bir gerçeÄŸin, doÄŸal, dindışı, dünyamızın ayrılmaz bir parçası olan nesneler içinde açığa çıkması
-
baÅŸlangıçtan beri insan tecrübesinin bir parçası olan kutsal, yaratıcı ile olan iliÅŸkisinden doÄŸan özel bir niteliÄŸe sahip olan veya dini bir amaç için tahsis edilen
-
varlığın oluştaki, Baki'nin de fanideki doğrudan tecellisi şeklinde farklı olarak tanımlanabilir.
Kısacası kutsal, baÅŸlangıçtan beri insan tecrübesinin bir parçası olan, onun yaratıcı ile olan iliÅŸkisinden doÄŸan, özel bir niteliÄŸe sahip olan veya dini bir amaç için tahsis edilen ÅŸeydir. Latince'de 'sacer' kelimesi, 'tanrısal alana ait olan' anlamına gelmektedir. Bunun dışında kalan dünyevi, dindışı alan 'profanus' dır.​ Germenik kökenli 'holy' kelimesi ise Tanrı'nin veya ilahi sıfatlarının tamamen kutsal olması, Tanrıyla ilgisinden dolayı nesnelerin ve Tanrı'ya ilgilerinden dolayı insanların kutsal olması ÅŸeklinde 3 kısımda ele alınır.
Kutsal gerçekleÅŸtiÄŸi ve ortaya çıktığı ortamlarda hissedilebilir. (DENEYÄ°M) Dini tecrübede kutsal ve kutsal olmayanı birbirinden ayıran hat, uygulamada tezahür eder. Bu kendisini zaman ve mekana göre deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde ortaya koyar ve inananın günlük yaÅŸantısını etkiler. Kutsalın maddi ve fiziki fenomen dünyası kutsal ve profan olmak üzere iki baÅŸlıkta toplanabilir. Kutsal'a ; yaratıcı ve onunla ilgili her ÅŸey, onun kitapları, mabetler, onun kutsal olarak bildirdiÄŸi zaman, mekan ve yerler dahilken profana ise; kutsalın zıddı olup 'mabedin dışında kalan, kutsal olanın dışındaki nesne ve olgular demektir. Kutsalın farklı bir bilinçle tecrübe edilebileceÄŸi ise Rudolf Otto tarafından ortaya atılmıştır. Türkçe'de kutsallık olarak ifade edilen 'kudsiyyet' kelimesi çeÅŸitli baÄŸlamlarda 'kuds, takdis, mukaddes, kuddusvb.' ÅŸekillerde Ä°slami literatürde kullanılmıştır. Kutsal manevi anlamda 'mükemmelliÄŸi' ifade etmektedir.
Sosyolog Emile Durkheim, dinin kaynağını sosyolojik bir temele dayandırır. Ona göre kutsal dinin temel fikridir. Kutsal da toplumsal yaptırıma dayanır. Kutsal, toplumun kutsal kabul ettiÄŸi ÅŸey ya da ÅŸeylerdir. Bu toplumun kendi kendine tapınmakta olduÄŸunu gösterir. Åžu halde din duygusu, mabudu kutsallaÅŸtırma, ferdin toplum ruhunu kutsallaÅŸtırmaktan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Frazer'a göre dinin temeli büyüye dayanmaktadır. Max Müller'e göre ise; dinin kaynağı tabiat olaylarından duyduÄŸu korkuya dayanır. Bu görüÅŸe 'natürizm' denir. Kutsalı diÄŸer nesnelerden farklı kılan ve onu saygın bir olgu olarak kabul ettiren zihinsel algıdır. (ALGISAL DENEYÄ°M)
Kutsalın Tezahürleri: Kutsal, bir yönüyle zihinsel olarak kabul edilen bir kategori, diÄŸer yönüyle dış alemde kendini gösteren bir varlık olma boyutudur.
Kutsal hissinin somut göstergesi olarak mabetler, insan, kainat ve kutsallık kaynağı iliÅŸkisinde merkezi bir rol oynarlar. Hatta bir simge, öteye ait olana gönderimde bulunan bir iÅŸaret olmanın yanı sıra, yukarıda aÅŸkın olanın aÅŸağıda inÅŸası olarak kabul edilir. (KUTSAL MEKAN)
2. Kutsal Zaman: Kutsal olmayan zamandan nitelik olarak ayrılan, diÄŸer zamanlardan farklı olarak önemli hadiselerin gerçekleÅŸtiÄŸi zaman olarak deÄŸerlendirilebilir. Eliade, zamanı kutsal olan ve kutsal olmayan ÅŸeklinde 2 ye ayırır. Kutsal zaman, ezeli ve ebedi, dairesel, tersine çevrilebilir yapıdadır. Kutsal olmayan ise basit, saniye, dakika ve saatle ölçülebilecek düzeydedir.
3. Kutsal Mekan: Mekan kelimesi Arapça'da 'olmak' anlamındaki 'kevn' mastarından türetilmiÅŸ ism-i mekan olup 'oluÅŸun meydana geldiÄŸi yer' anlamına gelmektedir. ÇoÄŸulu 'emkine' ve 'emakin' dir. Kelimenin 'yer kaplamak' anlamındaki 'temmekkün' ile irtibatının olduÄŸu ifade edilmektedir. Mekan kelimesinin kavramsallaÅŸma süreci Eski Yunan felsefesine kadar gitmektedir. Mekan, var olduÄŸuna ya da var edildiÄŸine göre kutsalın kendisini insanlara bildirmesi, açıklaması bu boyut içerisinde olacaktır. Ä°nsan mekanı duyu organlarıyla algılamaya çalışmakta, onu anlamlandırma çabasına girmektedir. (ALGI - DENEYÄ°M) Bu anlamlandırma ve algılama faaliyeti sırasında kimi mekanlar ayrıştırılmış, kimisi tabulaÅŸtırılmış ya da kutsal varlığın bildirmesiyle mukaddes, mübarek ve faziletli kılınmıştır. Kutsalın tecellisi (kratofani) ve kutsalın tezahürü (hiyerofani) ortaya çıktığı mekanı deÄŸiÅŸtirir. Kutsal dışı kabul edilen yer, bundan sonra kutsallaşır. Yahudilikte Süleyman Mabedi, kutsal mekanlardandır. Åžüphesiz bu mekanlardan en önemlisi de Kabe'dir.
Bu kısımdan sonra dinlerde kutsallık ana baÅŸlığı altında Yahudilik, Hıristiyanlık ve diÄŸer dinlerde kutsallık ÅŸeklinde 3 baÅŸlıkta ele alınmıştır. Sonra ise Kuran'da kutsallık derinlemesine incelenmiÅŸtir. Kuran'da kutsalı ifade edebilen kavramlar tek tek ele alınmış ve açıklanmıştır. Sonraki aÅŸamalarda kutsallığın atfedildiÄŸi nesneler, kiÅŸiler, hayvanlar vb. ifade edilmiÅŸtir. Sonra kutsal zaman derinlemesine incelenmiÅŸ ve Kuran'daki kutsal zamanlar üzerinde durulmuÅŸtur. Kutsal aylara da deÄŸinilmiÅŸtir. Yine bu baÅŸlık altında kutsal günlerden bahsedilmektedir. Son bölümde ise kutsal mekan detaylandırılmış ve kutsal ÅŸehir örnekleri ele alınmıştır. Bunlardan ilki Mekke ÅŸehridir. Özellikle Kabe'yi bulundurması açısından kutsallık atfedilmektedir. Medine ve Kudüs'te kutsal olarak ele alınan ÅŸehirler arasındadır. Åžehirlerden sonra, çoÄŸu bu ÅŸehirlerde yer alan kutsal mabetler ele alınmıştır. Zeytin Dağı gibi diÄŸer kutsal varlıklar da çalışmanın devamında detaylandırılmıştır.
SONUÇ:
Maddi ve manevi boyutlarıyla hayatı yaÅŸayan insanın manevi tarafını doyuran kutsal, dinlerin eksen kavramlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kutsal kavramı soyut bir kavram olduÄŸu için onun anlaşılabilmesi için pratik anlamda karşılığı olan yönler olmalıdır. Bu karşılık manevi kazanç olarak kiÅŸiye dönmektedir. Birtakım ibadetlerin kutsallarla anılması onların bereket ve manevi kazanç olarak hayata yansımasından kaynaklanmaktadır. Kuran'da kutsal zamanlarla ilgili hususlar, ay, gün ve gece olarak tasnif edilmiÅŸtir. Burada zamanı mukaddes kılan husus, onda gerçekleÅŸen ya da gerçekleÅŸecek olan önemli olaylardır. Ä°nsanlık için daha fazla hayır ve bereket getirmesi esastır. Mekanın kutsallığı ile ilgili vurgular ise; mübarek ve mukaddes lafızlarıyla yapılmıştır. Mekanlardan ayrışan, türdeÅŸlerinden ayrılan yerler ÅŸehir, mabet ve diÄŸer kutsal mekanlar ÅŸeklinde tasnif edilmiÅŸtir. Mekanların kutsallıkları varoluÅŸlarından kaynaklanmayıp ona yüklenen anlam ve kutsallıklarla gerçekleÅŸmektedir. Aksi takdirde mekanlar bulundukları konumdan farklı bir zemine çekilmeleri kaçınılmaz olacaktır.
​
Gül, Ahmet. Kuran'a Göre Kutsal ve Kutsallık. Ä°stanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2013.